maandag 14 oktober 2013

Het Excursiegezelschap

Op een Sudbury school kunnen studenten en staf met gezamenlijke interesses zich verenigen in gezelschappen. Een gezelschap werkt als een kleine mini-onderneming binnen de school. Zo zijn er o.a. een bibliotheekgezelschap, spelgezelschap, computergezelschap,... Elk gezelschap heeft een specifiek thema waar de leden van dat gezelschap verantwoordelijkheid voor opnemen. Elk gezelschap kan budget aanvragen bij de schoolmeeting. Ze beheren dit budget zelf en houden hun boekhouding bij.

September, het nieuwe schooljaar begint. Een nieuwe student wil graag op uitstap en komt, na wat rondvragen, terecht bij het excursiegezelschap. Dit gezelschap organiseert uitstappen voor de school. Ze maken per uitstap een gedetailleerd plan op en leggen dat ter goedkeuring voor aan de schoolmeeting.

Lotte (net geen 6) wil graag op uitstap en wil ook wel bij het excursiegezelschap aansluiten. Dus het excursiegezelschap plant zijn eerste bijeenkomst van het jaar. Als eerste agendapunt wordt Lotte aangenomen als lid van het gezelschap. Dan doen we een evaluatie van het voorbije schooljaar: Hebben we onze doelen voor dat jaar bereikt? Hadden we voldoende budget? Het was fijn om vorig jaar 5-koningen te gaan zingen en met de opbrengst naar toneel te gaan. …   
Dan nemen we afscheid van een lid dat niet langer in dit gezelschap wil zitten omdat hij nu andere prioriteiten en interesses heeft. Het volgende punt is een vooruitblik op het komende jaar: Welke uitstappen willen we zelf organiseren? Zijn er aanvragen voor uitstappen? Gaan we terug iets doen om een extra duit in het zakje te brengen, vb soep verkopen op de boerenmarkt op vrijdag?

Jente (8) die ook nieuw is en aansluiting vindt bij Lotte, wil ook graag bij het excursiegezelschap komen. De volgende bijeenkomst nemen we haar aan als lid en maken plannen voor onze eerste uitstap naar DOK, het doel: lekker spelen en ravotten, ook als het regent, want er is een grote overdekte hal waar je kan skaten en rennen en waar de auto-piano staat van het project 123-piano. We maken een heus plan op: Welke dag gaan we en hoe lang? Met welke bus? Wanneer vertrekt die? Hoeveel kost de hele excursie? Wie gaat mee?

Op donderdag wordt ons plan, na wat kritische vragen, goedgekeurd door de Schoolmeeting. We maken briefjes waarop info staat voor de ouders en er komt een strookje aan waar ouders toestemming geven voor deelname aan de uitstap. Jente en Lotte delen de briefjes uit en verzamelen de volgende dag de strookjes van de studenten die mee willen.

Stan (7) vindt al die activiteit bij het excursiegezelschap wel leuk en wil er ook graag bij. DOK viel goed in de smaak en willen we dus snel nog een keer doen, nu het nog kan. We plannen een nieuwe vergadering voor ons gezelschap, daarop wordt Stan aangenomen en verkozen tot voorzitter (vanaf nu leidt hij de vergaderingen), Maaike (35) wordt verkozen tot penningmeester (beheert het geld v/h gezelschap) en secretaris (maakt verslagen van de  beslissingen die worden genomen). 

Het is begin oktober en een nieuwe excursie is in de maak: zwemmen in het tropisch zwembad van de Rozebroeken. Dit is wat moeilijker te organiseren. Verschillende studenten kunnen nog niet (goed) zwemmen. We zoeken dus extra begeleiding om mee te gaan. Na wat rondvragen vinden we een ouder en een ex-staflid om ons te vergezellen. Maar zwemmen in zo’n leuk bad is duur. Hoe gaan we dat betalen? Als we voor iedereen betalen zijn we al bijna 3/5 van ons jaarbudget kwijt. Er komt een voorstel: “Elke deelnemer betaalt zelf een stuk.”. Na wat gepraat over hoeveel dat dan moet zijn, beslissen we door stemming dat iedereen die mee wil gaan zelf €2,5 betaalt. En als we in totaal met 15 zijn krijgen we groepskorting. Dus om een beeld te krijgen van onze uitgaven gaan Jente, Lotte en Stan rond met een lijst om te kijken wie allemaal mee wil. Tegen vrijdag leggen we alle verzamelde informatie samen en maken we een nieuw excursieplan op. Ondertussen kijkt iedereen al uit naar ons zwemuitje. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten